Τριήμερες Δραστηριότητες

ΤΡΙΗΜΕΡΕΣ-ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ-AGENTA-GR

Με επιτυχία και συμμετοχή πραγματοποιήθηκαν οι τριήμερες δραστηριότητες, που διοργάνωσε ο Δήμος Θάσου, στο πλαίσιο του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας (Interreg Europe)  «Ελλάδα – Βουλγαρία 2014-2020» υλοποιεί το έργο με τίτλο: “Initiative for improving the capacity and accessibility of tourism destinations in the cross border area” και ακρωνύμιο “Destinations for all”, σε συνεργασία με τον επικεφαλής εταίρο του έργου Municipality of Garmen (LB) την Τετάρτη 22, την Πέμπτη 23 και την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021 στο νησί της Θάσου. 

Σε μια στοχευμένη προσπάθεια ανάπτυξης του τουρισμού για τα Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ), προωθώντας, έτσι, την τουριστική ανάπτυξη στη διασυνοριακή περιοχή, αλλά και τη ζωτικής σημασίας βελτίωση της προσβασιμότητας στις τουριστικές υποδομές, την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου έλαβε χώρα στο Δημοτικό Κάμπιγκ της Χρυσής Αμμουδιάς (Golden Beach) στη Σκάλα Παναγιάς στη Θάσο μια ‘Ανοικτή Ημέρα Ιστοριών Επιτυχίας’ για 100 συμμετέχοντες, με την τοποθέτηση Δημοσιογράφων και Εκπροσώπων Υποστηρικτικών προς ΑμεΑ Οργανώσεων από Ελλάδα και Βουλγαρία. Στο πλαίσιο της παρούσας δράσης, χαιρετισμούς απηύθυναν τόσο ο Δήμαρχος Θάσου, κος. Ελευθέριος Κυριακίδης, όσο και ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Garmen, κος. Ahmed Vranchev.

Κατόπιν τούτων,  το λόγο έλαβε η κα. Tanya Ivanova, Εκπρόσωπος Τουριστικού Πράκτορα, που εργάζεται με Άτομα με Αναπηρία, κάνοντας μια αναλυτική Παρουσίαση του έργου “Initiative for improving the capacity and accessibility of tourism destinations in the cross border area” και ακρωνύμιο “Destinations for all” και των στόχων του . Εν συνεχεία, σε κλίμα διαβούλευσης σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο με στρογγυλές τράπεζες, ο λόγος δόθηκε στον Πρόεδρο Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κο. Κρεμμύδα Σμαράγδο, ο οποίος και έθιξε το ζήτημα της γενικευμένης προσβασιμότητας των ΑμεΑ, επισημαίνοντας την ανάγκη μέριμνας για πλήρη προσβασιμότητα στην περιοχή, με σκοπό να διευκολυνθεί η προσέλευση, αλλά και η προσπελασιμότητα του χώρων, ιδίως σε όλες τις δομές της παραλίας.

Για τις δυσκολίες της ανεμπόδιστης και ισότιμης προσβασιμότητας των ΑμεΑ σε δραστηριότητες Τουρισμού και την ανάγκη ευαισθητοποίησης και αλλαγής συμπεριφοράς και νοοτροπίας προς τα ΑμεΑ, μίλησε ο κος. Μενέλαος Δημογέροντας, Αντιπρόεδρος Νομαρχιακού Συλλόγου ΑμεΑ Ν. Καβάλας.

Στο πλαίσιο του ανοιχτού διαλόγου και της ανταλλαγής σκέψεων, η κα. Κωτσάκη Δήμητρα, Πρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ Ξάνθης και μητέρα παιδιού με Αυτισμό, επεχείρησε να κάνει μια βιωματική προσέγγιση γύρω από τις υπαρκτές και μη Πρωτοβουλίες ενίσχυσης της προσβασιμότητας των ΑμεΑ στον τόπο όπου ζει και δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια, εντός της Περιφέρειας, εκπροσωπώντας όπως δήλωσε και τις μητέρες παιδιών με αναπηρία του Συλλόγου και κάνοντας χαρακτηριστική αναφορά στις πρωτοβουλίες σε Αεροδρόμια και Αρχαιολογικούς Χώρους.

Τον κύκλο των εισηγήσεων, στην πορεία εξαγωγής χρήσιμων συμπερασμάτων έκλεισε ο κος. Νταντανίδης Σπύρος, Μέλος ΔΣ «ΠΕΡΠΑΤΩ-Σύλλογος Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα» Κομοτηνής, ο οποίος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα προαγωγή της αυτονομίας και της ικανότητας αυτό-φροντίδας, μέσω της βελτίωσης της λειτουργικότητας, των ικανοτήτων και του δυναμικού των Α.μεΑ, προβάλλοντας και σχετικό βίντεο του Συλλόγου «ΠΕΡΠΑΤΩ». Η Ημερίδα ολοκληρώθηκε με συζήτηση, τοποθετήσεις των  συμμετεχόντων και τελικά συμπεράσματα, βάσει όσων συζητήθηκαν.

Ακολούθως, την Πέμπτη 23 και την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε ομοίως στις εγκαταστάσεις του Δημοτικού Κάμπινγκ Χρυσής Αμμουδιάς στη Σκάλα Παναγιάς στη Θάσο μια «Διήμερη Έκθεση Φωτογραφίας», με τελικό στόχο την ανάπτυξη του τουρισμού για τα άτομα με αναπηρία και αύξηση της ελκυστικότητας της περιοχής και του αριθμό των τουριστών, που επισκέπτονται την περιοχή των συνόρων, μέσα από την προβολή εκθεμάτων σχετικών με υποδομές κατάλληλες για Άτομα με Αναπηρία στις δυο περιοχές αντίστοιχα.

Την πρώτη εκ των δύο ημερών (Πέμπτη, 23.09) παρουσιάστηκαν και προβλήθηκαν εκθέματα του βουλγαρικής καταγωγής Φωτογράφου, κου. Ivajlo Tahirov. Ο κος. Tahirov παρουσίασε ένα προς ένα τα έργα του στους παρευρισκόμενους, εξηγώντας πως στόχος τους είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα προσβασιμότητας ΑμεΑ σε μια σειρά δραστηριοτήτων σχετικών με τον Τουρισμό, σε χώρους αναψυχής, πολιτιστικούς, αρχαιολογικούς ή αθλητικούς.

Το λόγο, έπειτα έλαβε εκ νέου η κα. Δήμητρα Κωτσάκη, Πρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ Ξάνθης και μητέρα παιδιού με Αυτισμό, καταθέτοντας τέσσερις (4) συγκεκριμένες προτάσεις προς τις Δημοτικές Αρχές εκατέρωθεν, που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως πιθανές πρωτοβουλίες ενίσχυσης της προσβασιμότητας και μαζικής συμμετοχής των ΑμεΑ σε τουριστικές δραστηριότητες.

Αντιστοίχως, τη δεύτερη εκ των δύο ημερών (Παρασκευή, 24.09) παρουσιάστηκαν και προβλήθηκαν εκθέματα των ελληνικής καταγωγής Φωτογράφων, κου. Σιδέρη Νικολάου και κου. Νικολάου Καρανικόλα, Φωτογράφου του Συλλόγου «ΠΕΡΠΑΤΩ». Λόγω αδυναμίας φυσικής παρουσίας των δύο Φωτογράφων, εξαιτίας των περιορισμών του Covid-19, έγινε παρουσίαση των εκθεμάτων τους βασισμένη στις περιγραφές που οι ίδιοι απέστειλαν κατά την προετοιμασία του Τριημέρου.

Τέλος, στην Διήμερη Έκθεση Φωτογραφίας παρευρέθη και η κα. Χριστίνα Νεφραίμ, Δημοσιογράφος από το enachannel, με πολλαπλή δραστηριότητα στο ζήτημα προβολής της προσβασιμότητας των ΑμεΑ σε δραστηριότητες τουρισμού στον τομέα της ενημέρωσης στην τοπική κοινωνία της Θάσου και της ευρύτερης περιοχής της Καβάλας. Η κα. Νεφραίμ, μετά το τέλος της Έκθεσης Φωτογραφίας πραγματοποίησε συνεντεύξεις τόσο στους εκπροσώπους των Δημοτικών Αρχών, όσο κι από τον Φωτογράφο που βρισκόταν εκεί.

Στο τέλος της δεύτερης ημέρας της Διήμερης Φωτογραφικής Έκθεσης δόθηκε χώρος για συζήτηση, με τοποθετήσεις των παρευρισκομένων, και σκοπό την τελική εξαγωγή συμπερασμάτων.  

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια των τριών αυτών ημερών (22, 23 και 24 Σεπτέμβρη), πραγματοποιήθηκαν Ενημερωτικές Επισκέψεις σε σημεία του Δήμου Θάσου, για δημοσιογράφους και μέλη οργανισμών για Άτομα με Αναπηρία από Ελλάδα και Βουλγαρία με τελικό σκοπό την προώθηση του τουρισμού για άτομα με αναπηρία.

Ως εκ τούτου, την πρώτη εκ των τριών ημερών έγινε ενημερωτική επίσκεψη και ξενάγηση στο Δασυλιο Πρινου και το χωριό Λιμεναρια. Την δεύτερη ημέρα,  πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην παλιά πρωτεύουσα του νησιού, τον Θεολόγο, στους καταρράκτες  της Κεφαλόγουρνας, τα αρχοντικά των αρχών του 1800, το λαογραφικό μουσείο του νησιού, και τέλος το σπίτι του έλληνα πρέσβη στην Ουνέσκο που έχει καταγωγή από τον Θεολόγο να στέκει επιβλητικό πάνω από 120 χρόνια σε μια από τις πλατείες του Θεολόγου. Την τρίτη και καταληκτική ημέρα, έγινε ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του Δημοτικού Κάμπιγκ στη Χρυσή Αμμουδιά, καθώς πρόκειται για ένα κάμπινγκ με εγκαταστάσεις, που διευκολύνουν την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία. Κατόπιν αυτού, έγινε επίσκεψη στον ορεινό διατηρητέο  οικισμό Παναγία, πηγές, στο αγγειοπλαστείο, στο παλαιό ελαιοτριβείο, την ιστορική εκκλήσία της Παναγίας φτιαγμένη εξολοκλήρου από χιονόλευκο μάρμαρο Θάσου, σύντομη περιήγηση στην αρχαία πόλη της Θάσου (Αρχαίο αγορά, τα τείχη, την είσοδο της πόλης, το πολεμικό λιμάνι και το υπέροχο ψηφιδωτό της παλιοχριστιανικής του Λιμένα).

Τα πεπραγμένα των τριών ημερών συνοδεύουν φωτογραφίες και ο αντίστοιχος σύνδεσμος του enachannel, διαθέσιμος εδώ: https://www.enanews.gr/%ce%b8%ce%ac%cf%83%ce%bf%cf%82-%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%ba%ce%bb%ce%b7%cf%81%cf%8e%ce%b8%ce%b7%ce%ba%ce%b5-%ce%bc%ce%b5-%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%84%cf%85%cf%87%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%bf-%ce%ad%cf%81%ce%b3/

Φωτογραφικό Υλικό και βίντεο: