Тридневни дейности

ΤΡΙΗΜΕΡΕΣ-ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ-AGENTA-EN

Тридневните дейности, организирани от Община Тасос, в рамките на Програмата за европейско териториално сътрудничество (Interreg Europe) „Гърция – България 2014-2020“, която изпълнява проект, озаглавен: „Инициатива за подобряване на капацитета и достъпността на туристическите дестинации в трансграничния район“ и акроним „Дестинации за всички“, в сътрудничество с водещия партньор на проекта Община Гърмен (LB) в сряда 22, четвъртък 23 и петък 24 септември 2021 на остров Тасос.

В целенасочено усилие за развитие на туризма за хора с увреждания (ХУ), като по този начин се насърчава развитието на туризма в трансграничния регион, но също така и жизненоважното подобряване на достъпността до туристическата инфраструктура, в сряда, 22 септември, в общинския къмпинг Голдън Бийч в Скала Панагия, Тасос, се проведе „Ден на отворените врати на успешните истории“ за 100 участници с участието на журналисти и представители на организации за подкрепа на хора с увреждания от Гърция и България. В рамките на тази акция приветствия поднесоха както кметът на Тасос, г-н Елефтериос Кириакидис, така и заместник-кметът на община Гърмен, г-н Ахмед Вранчев.

След това думата бе дадена на г-жа Таня Иванова, представител на туристически агент, работещ с хора с увреждания, която направи подробна презентация на проекта „Инициатива за подобряване на капацитета и достъпността на туристическите дестинации в трансграничния регион“ и акронима „Дестинации за всички“ и неговите цели. След това, в атмосфера на консултации в специално обособена зона с кръгли маси, бе дадена думата на председателя на Регионалната федерация на хората с увреждания от Източна Македония и Тракия, г-н Кремидас Смарагдос, който повдигна въпроса за общата достъпност за хората с увреждания, като изтъкна необходимостта от осигуряване на пълна достъпност в региона, за да се улесни достъпността и достъпността на зоните, особено на всички плажни структури.

Г-н Менелаос Демогеронтас, заместник-председател на Префектурната асоциация на хората с увреждания в Кавала, говори за трудностите, свързани с безпрепятствения и равен достъп на хората с увреждания до туристическите дейности, и за необходимостта от повишаване на осведомеността и промяна на нагласите и отношението към хората с увреждания.

В контекста на открития диалог и обмена на идеи г-жа Коцаки Димитра, председател на Асоциацията на хората с увреждания в Ксанти и майка на дете с аутизъм, се опита да направи опит за емпиричен подход около съществуващите и несъществуващите инициативи за подобряване на достъпността за хората с увреждания в мястото, където живее и работи през последните години, в рамките на региона, като представляваше, както каза, майките на деца с увреждания от Асоциацията и направи характерна препратка към инициативите на летищата и археологическите обекти.

Цикълът от презентации, в хода на извличането на полезни заключения, беше закрит от г-н Спирос Нтантанидис, член на Управителния съвет на „PERPATO-Association of People with Mobility Problems“ от Комотини, който се позова на необходимостта от насърчаване на автономността и способността за самообслужване, чрез подобряване на функционалността, способностите и потенциала на хората с увреждания, като показа видеоклип на Асоциация „PERPATO“. Семинарът завърши с дискусия, изказвания на участниците и окончателни заключения въз основа на обсъденото.

Впоследствие, в четвъртък, 23 септември, и петък, 24 септември, в помещенията на общинския къмпинг „Голдън Бийч“ в Скала Панагия, Тасос, се проведе двудневна фотографска изложба, чиято крайна цел беше да се развие туризмът за хора с увреждания и да се увеличи привлекателността на региона и броят на туристите, посещаващи граничната зона, чрез популяризиране на експонати, свързани с инфраструктури, подходящи за хора с увреждания, съответно в двата региона.

В първия от двата дни (четвъртък, 23.09) бяха представени и показани експонати на българския фотограф г-н Ивайло Тахиров. Г-н Тахиров представи творбите си една по една на присъстващите, като обясни, че целта им е да повишат обществената осведоменост по въпросите на достъпността за хора с увреждания в редица дейности, свързани с туризма, в места за отдих, култура, археология или спорт.

След това думата отново бе дадена на г-жа Димитра Коцаки, председател на Асоциацията на хората с увреждания в Ксанти и майка на дете с аутизъм, която представи четири (4) конкретни предложения на общинските власти от двете страни, които биха могли да послужат като възможни инициативи за подобряване на достъпността и масовото участие на хората с увреждания в туристическите дейности.

През втория от двата дни (петък, 24.09) бяха представени изложби на гръцки фотографи от гръцки произход, г-н Николаос Сидерис и г-н Николаос Караниколас, фотограф на сдружение „PERPATO“. Поради невъзможността за физическо присъствие на двамата Фотографи, поради ограниченията на Ковид-19, техните експонати бяха представени въз основа на описанията, които самите те изпратиха по време на подготовката на триеналето.

И накрая, на двудневната фотографска изложба присъстваше и г-жа Кристина Нефраим, журналист от enachannel, с множество дейности по въпроса за насърчаване на достъпността на хората с увреждания до туристически дейности в областта на информацията в местната общност на Тасос и по-широкия регион на Кавала. След края на фотоизложбата г-жа Нефраим проведе интервюта както с представителите на общинските власти, така и с присъстващия фотограф.

В края на втория ден от двудневната фотографска изложба имаше място за дискусия с изказвания на присъстващите, с цел да се направят окончателни заключения.

Същевременно през тези три дни (22, 23 и 24 септември) бяха проведени информационни посещения на места в община Тасос за журналисти и членове на организации за хора с увреждания от Гърция и България, като крайната цел беше да се популяризира туризмът за хора с увреждания.

Ето защо през първия от трите дни се проведе информационно посещение и обиколка с екскурзовод в Дасилиос Прину и село Лименария. През втория ден бяха посетени старата столица на острова, Теологос, водопадите Кефалогерна, именията от началото на XIX в., фолклорният музей на острова и накрая къщата на гръцкия посланик към ЮНЕСКО, която произхожда от Теологос и стои внушително повече от 120 години на един от площадите на Теологос. На третия и последен ден имаше обиколка на съоръженията на общинския къмпинг в Златен бряг, тъй като това е къмпинг със съоръжения, които улесняват достъпа на хора с увреждания. След това имаше посещение на планинското запазено селище Панагия, извори, грънчарска работилница, стара маслобойна, историческия параклис Панагия, направен изцяло от снежнобял мрамор на Тасос, кратка обиколка на древния град Тасос (Античния пазар, крепостните стени, входа на града, военното пристанище и прекрасната мозайка от старата християнска мозайка на пристанището).

Дейностите през трите дни са придружени от снимки и съответния линк към енаханела, който можете да намерите тук: https://www.enanews.gr/%ce%b8%ce%ac%cf%83%ce%bf%cf%82-%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%ba%ce%bb%ce%b7%cf%81%cf%8e%ce%b8%ce%b7%ce%ba%ce%b5-%ce%bc%ce%b5-%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%84%cf%85%cf%87%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%bf-%ce%ad%cf%81%ce%b3/

Снимков и видео материал: